Wpływ niedoborów pokarmowych na nasze samopoczucie i jak im zapobiegać
Właściwy sposób odżywiania ma wpływ na zdrowie oraz samopoczucie każdego człowieka. To gwarancja zdrowia fizycznego i psychicznego.
Właściwy sposób odżywiania ma wpływ na zdrowie oraz samopoczucie każdego człowieka. Trzeba mieć świadomość, że bez poprawnie zbilansowanej diety nie jesteśmy w stanie dobrze funkcjonować, pożywienie dostarcza energii i niezbędnych składników odżywczych. To gwarancja zdrowia fizycznego i psychicznego.
Jak należy się odżywiać?
Prawidłowa dieta przekłada się na dobre samopoczucie, energię umożliwiającą sprostanie wyzwaniom życia codziennego, podjęcie pracy zawodowej i cieszenie się zdrowiem przez długie lata. To właśnie w spożywanych produktach występują witaminy i minerały, każdy z nich ma konkretną funkcję i umożliwiają naszemu organizmowi pracę na najwyższych obrotach. Skoczylas suplementy oraz produkty innych renomowanych producentów stanowią doskonałe uzupełnienie właściwej diety, jednak trzeba mieć świadomość, że stosowanie suplementów nie zapełnia zdrowej, zbilansowanej diety.
Z doświadczenia wiemy, że większość ludzi nie odżywia się właściwie, czyli nie posiłkuje się piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Polacy zmagają się z niedoborem składników odżywczych, co przyczynia się do różnych schorzeń i dolegliwości.
Najczęściej występują niedobory witaminy D, wapnia, żelaza, magnezu, jodu, kwasu foliowego oraz kwasów omega-3. Zmagając się z przewlekłymi niedoborami, można zauważyć bardzo niekorzystny wpływ na stan zdrowia, a dokładnie są przyczyną różnorodnych chorób i dolegliwości. Jeżeli w organizmie występuje niedobór witaminy D, trzeba liczyć się z ryzykiem wystąpienia krzywicy. Trzeba zaznaczyć, że najbardziej narażone na brak witaminy D są osoby starsze, kobiety w ciąży, a także weganie.
Weganie jako grupa osób szczególnie narażona na niedobory pokarmowe
Wybór diety wegańskiej przynosi wiele korzyści dla organizmu człowieka, gdyż pozwala chronić go przed nadciśnieniem, otyłością, cukrzycą typu 2, niedokrwienną chorobą serca, a także nowotworami. Jednak weganie są szczególnie narażeni na ryzyko występowania niedoborów. W produktach roślinnych występuje sporo kwasów szczawiowych, fityniany, a także błonnika pokarmowego, który zdecydowanie utrudnia wchłanianie składników odżywczych, a ich przyswajalność może być niska. Osoby wybierające dietę wegańską powinni liczyć się z niedoborem witaminy B12, żelaza, wapnia, witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka.
Komentarze (0)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. bolkow24h.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Reklama
Reklama
Najczęściej komentowane
Ostatnie opinie
Somsiad I dobrze
27 lutegoDwaj poszukiwani zatrzymani przez funkcjonariuszy z Bolkowa